RSI-Massage

Repetetive Strain Injury (RSI) wordt door Edmund Jacobsen rond 1920 (!) al gedefinieerd als teveel en te langdurige belasting van dezelfde spiergroep(en) en werd geconstateerd bij werknemers van de vele naaiateliers waar destijds voornamelijk mannen werkten. De klachten waren pijn of tintelingen in de tenen, voeten of scheenbenen. Vandaag de dag is het fenomeen RSI vrijwel bij iedereen bekend. Dit keer niet als klachten aan de onderste extremiteiten maar aan de bovenste extremiteiten: klachten aan de vingers, handen, polsen, onderarmen, bovenarmen, schouders en nek.
Omdat steeds duidelijker werd dat het veelal om een syndroom ging is de naam officieel veranderd in het Engelse CANS: complaints of arms, neck and shoulders syndrom; of heel toepasselijk in het Nederlandse KANS: klachten aan nek en schouders syndroom. Echter, in de volksmond is het nog steeds RSI wat de klok slaat en zo wordt het tijdens de opleiding en in het boek ‘Vreeling, een bijzonder vorm van deep tissue massage’ consequent genoemd.
RSI is een gevolg van herhaalde bewegingen van dezelfde spiergroepen wat tot gevolg heeft dat de spieren verzuren, verharden, verkleven waardoor het bindweefsel om die spieren verstrakt. De spieren worden afgekneld waardoor de bloedtoevoer vermindert of soms zelfs stagneert wat op haar beurt weer tot gevolg heeft dat er te weinig zuurstof en voedingsstoffen worden aangevoerd en te weinig afvalstoffen afgevoerd. Hierdoor worden de spieren nog meer overbelast en zullen nog meer verzuren, kortom, er ontstaat een vicieuze cirkel en uitputting van de spieren ligt op de loer.

elleboog kruisstroke

Niet alleen de spieren worden afgekneld, maar ook de zenuwen, bloedvaten en lymfebanen en dan met name in de nek, schouder- elleboog- en polsgewrichten. Bij langdurige overbelasting kunnen de zenuwen beschadigd raken, hetgeen meestal in de nek en het schoudergewricht plaatsvindt, wat de tintelingen of stroomscheuten in de onderarm verklaart. Voordat de zenuwen beschadigd raken spreken we van RSI-achtige klachten, er is dus nog geen sprake van RSI. Nadat de zenuwen beschadigd zijn – en alleen dan pas – spreken we wel van RSI: gehele of gedeeltelijke uitval van de betreffende spieren.

Veel mensen en ook behandelaars menen dat er sprake van RSI is terwijl het RSI-achtige klachten betreft: pijn en tintelingen in de bovenste extremiteit(en). Bij werkelijke RSI is het beeld vaak zo dat de patiënt zelfs een kopje niet of nauwelijks nog naar de mond kan brengen!
=====================================================================
RSI is onomkeerbaar, dat wil zeggen ongeneeslijk. De behandeling is uitsluitend nog gericht ter ondersteuning en vermindering van de klachten. Het duurt ongeveer drie jaar tot hij/zij weer aan het werk kan, ditmaal wel met maximale ergonomische ondersteuning, maar zelfs dan haalt de patiënt nog slechts ongeveer 50% van het oude functioneringsniveau.
=================================================================
Dat RSI onomkeerbaar is ligt in het feit dat beschadigde zenuwen nooit meer hersteld kunnen worden. Maar er gaan recentelijk geluiden op dat dit tegenwoordig wel mogelijk zou zijn. Kortom, op moment van schrijven is daar geen eenduidigheid over.

Vreeling RSI kan een belangrijke rol spelen bij het voorkómen van RSI. Naast de diepe enkelvoudige diepe strokes spelen nu de zogenaamde kruisstrokes – waarbij gewrichten in twee richtingen worden opgerekt – een cruciale rol. Door ruimte in de gewrichten te scheppen krijgen de spieren, zenuwen, bloedvaten en lymfebanen weer de ruimte die benodigd is om optimaal te kunnen functioneren. En dit, naast voldoende rust, verbreekt de vicieuze cirkel.
Vreeling RSI kan ook een grote rol spelen wanneer eenmaal RSI is gediagnosticeerd. Echter geen genezende rol maar wel een onmisbare ondersteunende rol (tezamen met ergonomische hulpmiddelen) ter ondersteuning en vermindering van de klachten waardoor de klachten beheersbaar worden.
De cursus Vreeling RSI beslaat 2 dagen voor degenen die Vreeling Module 1 reeds gevolgd hebben en drie dagen voor degenen die dat nog niet gedaan hebben.

MELD JE VANDAAG AAN

De techniek:

De Vreeling techniek is een techniek waarbij je zeer diep en krachtig masseert zonder pijn te krijgen in je vingers of handen, omdat je voornamelijk je vuisten, knokkels en ellebogen gebruikt in combinatie met je lichaamsgewicht. Na afloop hebben de meeste mensen een sterk gevoel van weer ‘in hun lichaam’ te zijn. En jij als masseur bent voortaan in staat om deze ‘zware gevallen’ met veel meer gemak te hanteren. Na afloop – dat vergt overigens wel enige oefening – ben je lang zo moe niet als na een gewone massage en worden je vingers, duimen, onderarmspieren en biceps zoveel mogelijk gespaard.

1e warming up stroke

MELD JE VANDAAG AAN

Profiel student

Er is geen stereotype omschrijving van dé Vreeling student te geven. Tijdens de opleiding zal je meestal een zeer gemêleerd gezelschap ontmoeten: ervaren masseurs die zich willen verdiepen, onervaren masseurs die meteen voor Vreeling kiezen, fysiotherapeuten die bijvoorbeeld de RSI-technieken willen leren, sportmasseurs die pijn in hun duimen krijgen, massage therapeuten, lichaamsgerichte psychotherapeuten, haptonomen en ga zo maar door. De grote diversiteit maakt het geheel tot een nog bijzonderder ervaring.

1e nekstroke

MELD JE VANDAAG AAN

Resultaat

Je kunt zeer tevreden en dankbare cliënten verwachten. En soms ook verbaasde cliënten die niet van het bestaan van diepe bindweefsel massage afwisten. De meerwaarde is dat je jouw cliënt op een breed vlak van dienst te kunnen zijn. Met het Vreeling-certificaat op zak zul je je onderscheiden in de branche. Daar zijn wij van overtuigd. Maar niet alleen wij, ook onze afgestudeerden. Wil je referenties? Vraag er dan naar.

schouderkruisstroke

MELD JE VANDAAG AAN

Praktische gegevens

De cursussen vinden plaats in de lesruimte van Losjes Massage in Utrecht en worden zowel overdag als ’s avonds gegeven worden in groepen tot maximaal acht deelnemers. Twee (of drie) lesdagen van 10.00 – 16.30 uur, maar naarmate de groep kleiner is duurt de lesdag korter. Je ontvangt een syllabus of lesmap met daarin foto’s van alle strokes en de daarbij behorende tekstuele uitleg.

1e nekstroke

MELD JE VANDAAG AAN

Toelatingseisen en certificering

Basiskennis van anatomie en fysiologie is niet vereist.

Na goed resultaat ontvang je het certificaat ‘Vreeling RSI.

1e nekstroke
MELD JE VANDAAG AAN

Prijzen

Vreeling RSI € 395,00
alle prijzen zijn exclusief 21% btw.

1e warming up stroke
MELD JE VANDAAG AAN

DOCENTEN

Rob
RobDocent / Massagetherapeut/ Ademtherapeut
Leerkracht, Docent Vreeling Deep Tissue.
Sportmassage Tim van de Laan
Shiatsu (Internationale Shiatsuschool)
Okido Yoga lerarenopleiding
4-dimensionele levenskunst
Vreeling (module 1,2,3, module Gezicht, module RSI)
Vreeling Exposure
Coaching via nine-star-ki-. maya, feng shui- en NLP technieken
Transformational Breathing
Stan
StanDocent / Massagetherapeut / Bedrijfsleider
Bedrijfsleider van Losjes Massage
Docent Vreeling
NGS sportmassage
Triggerpoint
Hot Stone
Vreeling (module 1,2, module Gezicht, module RSI)
Vreeling Exposure.
Pim Vree
Pim VreeDocent / Massagetherapeut / hypnotherapeut / lichaamswerker
Docent Vreeling
Ontwikkelaar Vreeling methode.
Postural Integration
Hypnotherapie
Rolfing

SLUIT JE AAN BIJ DE MASSEURS DIE DEZE PRACHTIGE OPLEIDING HEBBEN GEVOLGD

Wordt een Vreeling Masseur om je Carrière een Boost te geven.


    Bericht